Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki śmietany 36 %
- 1 zielona papryczka chili (np. anaheim)
- 1 bakłażan tajski
- 2 limonki (sok)
- 2 liście limonki kaffir
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- garść bazylii
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w paski. Papryczkę chilli umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i posiekać. Bakłażana obrać i pokroić w kostkę. Świeże zioła posiekać.
Do głębokiej patelni lub woka wlać mleczko kokosowe, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać pastę curry i śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać kurczaka i bakłażana, gotować przez kolejne 7 minut. Następnie dodać sos rybny, cukier, pokruszone liście i sok z limonki, chili i posiekane zioła. Całość doprawić solą i pieprzem, gotować przez około 10 minut.
Gotowe curry podawać udekorowane świeżą bazylią i papryczką chili.