Składniki
- papryki bell (kolor dowolny)
- 500 g mięsa mielonego
- garść kolendry (posiekanej)
- ser tarkowany (do posypania)
- 1 cebula (poszatkowana)
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryka yellow habanero
- sól, pieprz
Kolejny przepis, który można dowolnie interpretować. Papryka faszerowana, to danie, które ma tyle wersji, ile osób ją przygotowuje. Poniżej wersja dla chiliheadów 🙂
Rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę habanero i smażyć ją 2 minuty. Następnie dodać czosnek i cebulę i smażyć kolejne dwie minuty.
Po tym czasie, dodać mięso mielone, wymieszać na patelni i smażyć 5 minut. Odstawić z ognia. Dodać kolendrę
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Paprykę umyć i ściąć wierzch usuwając przy tym gniazda nasienne. Nałożyć farsz do każdej papryki, tak, żeby trochę wystawał ponad górną krawędź.
Do naczynia żaroodpornego nalać wodę, na wysokość ok. 2 cm., wstawić papryki, przykryć i piec 30 minut.
Następnie odkryć, posypać papryki serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać same lub z ryżem, udekorowane gałązką kolendry.