Omlet z szynką i szpinakiem to prosty przepis dla:
Składniki
- 4 jajka
- 4 plastry szynki konserwowej
- 100 g szpinaku
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka zimnego mleka
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
- sól, pieprz
W misce używając trzepaczki połączyć jajka, mleko, sól i pieprz.
Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną szynkę, smażyć razem przez chwilę. Następnie dodać szpinak, wszystko oprószyć solą i pieprzem. Jak szpinak przywiędnie wlać masę jajeczną, smażyć na dużym ogniu, brzegi omleta podważać łopatką, gdy masa się zetnie i będzie na tyle sztywna szybko przewrócić omlet na drugą stronę, pomagając sobie łopatką. Smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Gotowego omleta przed podaniem można posypać tartym parmezanem i złożyć na pół lub podawać wprost z patelni,
posypany świeżo posiekanym szczypiorkiem.