Nie ma co zwlekać, przecież sezon grillowy w pełni. Danie kuchni polskiej.
- Liczba osób: 2
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 25 min
- Gotowe w: 35 min
Składniki
- 2 steki wołowe
- 1 szklanka czerwonego wina
- 150 g pieczarek
- 40 g masła
- 1 dymka
- kilka liści świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Dymkę umyć i posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Każdą porcję mięsa natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oliwy, smażyć mięso przez około 4 minuty z każdej strony, stopień wysmażenia wedle gustu. Po czym gotowe przełożyć na talerz.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, zeszklić dymkę, następnie dodać pieczarki i dusić na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Wlać czerwone wino i dusić, aż sos dokładnie odparuje.
Dodać masło, posiekane liście rozmarynu, całość doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Mięso ułożyć na talerzach gotowych do podania, można pokroić na plastry, każdą porcję polać sosem.
Grillowaną wołowinę można podawać z roszponką i buraczkami.