Małże z chilli i bazylią, to doskonałe połączenie. Wartościowe o tyle, że świetnie uczy łączenia delikatnego smaku skorupiaków i mocnego smaku chili. Poniżej znajdziecie przepis na proste i szybkie danie, w sam raz na szybki lunch, lub ciekawą kolację.
- Liczba osób: 4
- Czas przygotowania: 10 min.
- Czas gotowania: 10 min.
- Gotowe w: 20 min.
Składniki
- 5 łyżek oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego
- 600 g świeżych małży w skorupkach, dobrze oczyszczonych
- 1 posiekany ząbek czosnku
- łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki białego sosu sojowego
- 5 świeżych papryczek chilli poblano
- 100 ml drobiowego bulionu
- 30 g listków bazylii
W rondlu lub woku rozgrzać olej do 190 stopni. Wrzucić małże z czosnkiem i smażyć przez 2-3 minuty, aż się otworzą.
Dodać chili, pastę curry i sos sojowy. Porządnie wymieszać i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, wrzucić listki bazylii, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Udekorować listkami bazylii.
Można podawać z makaronem lub ryżem.
Opcjonalnie można do bulionu dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, żeby sos był gładszy.