Enchilada z kurczakiem to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa pochodzi od czasownika enchilar, czyli napełniać papryką chilli.
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g sera żółtego
- 4 pszenne tortille
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 1 świeży ogórek
SOS:
- 2 suszone papryki piri-piri
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu ostro-słodkiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Enchiladę, można napełniać na kilka sposobów. Tradycyjnie mięsem, owocami morza, jajkami lub ziemniakami z twarogiem. Danie to serwuje się również z różnymi sosami – tradycyjnym z suszonej papryki chilli, z zieloną papryką chilli lub orzechami i suszonym chilli i gorzką czekoladą.
Poniżej nasza wariacja i przepis na tą pyszną potrawę.
Najpierw przygotować sos. Do naczynia wlać łyżkę oliwy, połączyć z sosem pomidorowym, dodać pozostałą oliwę, mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać skruszoną paprykę chilli, sos ostro-słodki oraz kmin rzymski. Wymieszać i dodać rozgnieciony czosnek, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kurczaka, pomidora oraz połowę ogórka, pokroić w średniej wielkości kostkę. Kurczaka smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, dodać pozostałe składniki i smażyć kolejne 5 minut, żeby woda odparowała.
Tortille posmarować wcześniej przygotowanym sosem i posypać startym serem. Na środek, wzdłuż placka położyć farsz i posypać serem. Zawinąć brzegi, żeby powstał rulon i ułożyć jedną obok drugie w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym oliwą. Wszystkie tortille posypać serem i posmarować resztą sosu.
Zapiekać 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Enchilada z kurczakiem, może być samodzielną przystawką lub daniem głównym. Gdyby sos wyszedł zbyt ostry, można podawać ze śmietaną.