- Liczba osób: 3
- Czas przygotowania: 15 min.
- Czas gotowania: 90 min.
- Gotowe w: 1:20 h
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 3 cytryny (sok)
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki ostrej pasty chili
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
Czosnek obrać z łupiny.
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z jednej.
Nastawić piekarnik na 190 stopni. Kurczaka podzielić na pałki i podudzia, umyć i osuszyć.
W małej miseczce wymieszać sól morską i sokiem z 1 cytryny, następnie kurczaka polać oliwą i dokładnie natrzeć pastą cytrynową.
W blenderze zmiksować czosnek z pastą chili, olejem, zielem angielskim, kilkoma łyżkami oliwy oraz z sokiem z cytryn.
Dobrze wymieszać i polać kurczaka, obracając mięso by dokładnie pokryło się marynatą. Na koniec posypać startą skórką z cytryny.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia piec przez około 45 minut z przykryciem, następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia polewać kurczaka powstałym sosem.
Mięso można też obłożyć pokrojonymi w plastry cytrynami z których wyciskany był sok.
Gotowe danie podawać z ryżem lub grzankami.