- Liczba osób: 2
- Czas przygotowania: 15 min.
- Czas gotowania: 10 min.
- Gotowe w: 25 min.
Składniki
- 4 dojrzałe avocado
- 150 g krewetek koktajlowych
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny (sok)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki serka ziołowego
- sól, biały pieprz
Krewetki rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
Awokado umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę. Każdą połówkę delikatnie wydrążyć za pomocą łyżki, nie uszkadzając skórki. Wydrążony miąższ przełożyć do miseczki. Pomidora sparzyć, usunąć skórkę i gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło, dodać krewetki i wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 2 minut. Dodać pomidory i smażyć kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia.
Krewetki wrzucić do miąższu, dodać serek i całość skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i białym pieprzem, po czym wszystko wymieszać. Przygotowane avocado napełnić farszem.
Gotowe danie posypać szczyptą ostrej suszonej papryki.