- Liczba osób: 3
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Gotowe w: 45 min.
Składniki
- 3 wypatroszone dorady
- 50g masła
- 1 cytryna
- 2 limonki (sok i skórka)
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 2 ząbki czosnku
- 6 liści mięty
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Zetrzeć skórkę z limonki. Cytrynę pokroić na plasterki. Doradę obmyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem.
Sos teriyaki wymieszać z sokiem z limonki. Po czym zalać sokiem rybę i odstawić na 15 minut.
Pietruszkę, miętę i czosnek posiekać. Następnie utrzeć z masłem, dodać sól i pieprz.
Każdą porcję ryby oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posmarować masłem ziołowym. Polać łyżką marynaty, obłożyć plastrami cytryny i zawinąć w folię aluminiową.
Zawinięte w folię dorady, włożyć do piekarnika na kratkę, tak by równomiernie upiekły się z każdej strony.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia delikatnie je odwrócić.
Podawać z grzankami.