Omlet z szynką i szpinakiem

Omlet z szynką i szpinakiem to prosty przepis dla:

  • omlet z szynkąLiczba osób: 1-2
  • Czas przygotowania: 5 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Gotowe w: 20 min.


Składniki

  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 100 g szpinaku
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

W misce używając trzepaczki połączyć jajkamleko, sól i pieprz.

Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną szynkę, smażyć razem przez chwilę. Następnie dodać szpinak, wszystko oprószyć solą i pieprzem. Jak szpinak przywiędnie wlać masę jajeczną, smażyć na dużym ogniu, brzegi omleta podważać łopatką, gdy masa się zetnie i będzie na tyle sztywna szybko przewrócić omlet na drugą stronę, pomagając sobie łopatką. Smażyć jeszcze przez 2 minuty.

Gotowego omleta przed podaniem można posypać tartym parmezanem i złożyć na pół lub podawać wprost z patelni,
posypany świeżo posiekanym szczypiorkiem.