Enchilada z kurczakiem

Enchilada z kurczakiem to tradycyjne meksykańskie danie, którego nazwa pochodzi od czasownika enchilar, czyli napełniać papryką chilli.

  • enchiladaLiczba osób: 2-3
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Gotowe w: 35 min.

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g sera żółtego
  • 4 pszenne tortille
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 świeży ogórek

SOS:

  • 2 suszone papryki piri-piri
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu ostro-słodkiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Enchiladę, można napełniać na kilka sposobów. Tradycyjnie mięsem, owocami morza, jajkami lub ziemniakami z twarogiem. Danie to serwuje się również z różnymi sosami – tradycyjnym z suszonej papryki chilli, z zieloną papryką chilli lub orzechami i suszonym chilli i gorzką czekoladą.

Poniżej nasza wariacja i przepis na tą pyszną potrawę.

Najpierw przygotować sos. Do naczynia wlać łyżkę oliwy, połączyć z sosem pomidorowym, dodać pozostałą oliwę, mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać skruszoną paprykę chilli, sos ostro-słodki oraz kmin rzymski. Wymieszać i dodać rozgnieciony czosnek, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kurczaka, pomidora oraz połowę ogórka, pokroić w średniej wielkości kostkę. Kurczaka smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, dodać  pozostałe składniki i smażyć kolejne 5 minut, żeby woda odparowała.

Tortille posmarować wcześniej przygotowanym sosem i posypać startym serem. Na środek, wzdłuż placka położyć farsz i posypać serem. Zawinąć brzegi, żeby powstał rulon i ułożyć jedną obok drugie w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym oliwą. Wszystkie tortille posypać serem i posmarować resztą sosu.

Zapiekać 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Enchilada z kurczakiem, może być samodzielną przystawką lub daniem głównym. Gdyby sos wyszedł zbyt ostry, można podawać ze śmietaną.