Popcorn z kurczaka

Ciekawą alternatywą dla wielbicieli chrupiącego i bardzo zdrowego popcornu, może być jego przygotowanie… z kurczaka. Wszystkim zainteresowanym polecamy skorzystanie z tego przepisu.
popcorn z kurczakaOkazuje się bowiem, iż prażenie ziaren kukurydzy może mieć przełożenie na inne kuchenne eksperymenty, wykorzystujące mięso oraz pyszne, chrupiące panierki. Obecnie bardzo popularną przekąską w naszym kraju okazuje się być specjalny popcorn z kurczaka, doskonały nie tylko na rodzinne seanse filmowe, ale również na domowe imprezy czy grille z udziałem rodziny i przyjaciół. Warto zaznaczyć, iż prażony podobnie jak popcorn kurczak może stanowić również oryginalny i pyszny składnik obiadu, szczególnie dla wielbicieli chrupiącego i aromatycznego mięsa.

Co prawda, w przepisie takim absolutnie nie znajdziemy ziaren prażonej kukurydzy, jednakże sposób wykonania oraz wygląd tej smakowitej przekąski nawiązuje do popcornu znanego nam z kina czy różnego rodzaju imprez. Co więcej, potrawę taką można przyrządzić domowymi sposobami, w zasadzie tak samo jak popcorn – na patelni lub w piekarniku.

Jak zatem zabrać się do przygotowania popcornu z mięsa drobiowego? Przede wszystkim potrzebować będziemy oczywiście kurczaka. Na 2-3 porcje wystarczy nam z powodzeniem podwójna pierś lub sporych rozmiarów filet. Do smażenia najlepiej z kolei wykorzystać możliwie najzdrowszy tłuszcz, czyli oliwę z oliwek.

Co potrzeba ?

Niezbędnymi składnikami obok mięsa i oliwy będą również: jajko, bułka tarta oraz nasz ulubiony sos – ketchup, vinegret bądź też sos czosnkowy. Jeśli zaś zamierzamy podać prażonego kurczaka na obiad, polecamy również przygotowanie delikatnego puree z ziemniaków, młode ziemniaczki w kawałkach oraz natkę pietruszki lub koperek do posypania ziemniaków.

Bez wątpienia najważniejszym etapem przygotowania popcornu z kurczaka będzie przyrządzenie panierki. Oczyszczone i wypłukane mięso, podzielone na odpowiadające nam porcje, powinniśmy więc zamoczyć z rozmieszanym jajku, następnie zaś obtoczyć w bułce tartej. Wielbicielom bardzo chrupiących panierek polecamy również wykorzystanie zwykłych płatków kukurydzianych, którymi z powodzeniem zastąpić można bułkę tartą.

W czasie przygotowywania panierki powinniśmy rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, po czym ułożyć na niej kawałki mięsa. Smażenie powinno trwać kilkanaście minut, aż panierka ładnie się zarumieni. Decydując się na wykonanie tejże przekąski w piekarniku, powinniśmy przygotować naczynie żaroodporne lub blachę i wysmarować ją niewielką ilością tłuszczu. Ułożone na niej mięso powinniśmy smażyć kilka minut w temperaturze około 150-180 stopni.