Pikantna zupa

 

zupaKalorie:  porcja dla 1 osoby: 325
Czas przygotowania: 45 min.
Rodzaj potrawy: bezmięsna
Przepis dla 4 osób

Składniki:

Rosół warzywny KNORR:1 i 1/2 kostki
Zasmażka błyskawiczna jasna KNORR: 4 łyżeczki
por: 1 szt.
masło: 2 łyżki
kukurydza: 1 puszka
papryka chili: 2 szt.
pomidory: 2 szt.
słodka śmietana 18%: 1/2 szklanki
cukier: 1 i 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
świeża bazylia lub natka pietruszki do smaku
Przyprawa w płynie do zup KNORR do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Por dokładnie umyć i pokroić w krążki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać por, a następnie lekko podsmażyć dodając 2 łyżeczki Zasmażki KNORR. Po chwili zalać wszystko Rosołem KNORR przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Następnie dodać kukurydzę i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Chili umyć, oczyścić z pestek, drobno pokroić. Pomidory umyć, sparzyć, a następnie zdjąć skórkę i pokroić w ósemki. Chili i pomidory dodać do zupy i gotować przez jeszcze 5 minut. Tak przygotowaną zupę zaprawić śmietaną i pozostałą Zasmażką KNORR, a następnie przyprawić pieprzem, cukrem i Przyprawą w płynie KNORR. Listki bazylii lub pietruszki pokroić i dodać do zupy tuż przed podaniem.