Składniki 500 g fileta z łososia
- 100 g sera
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- sok z 1 limonki
- gałązka tymianku
- garść natki pietruszki
- skórka z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Łososia skropić oliwą i połową soku z limonki i delikatnie wetrzeć w rybę. Następnie oprószyć solą i pieprzem.
Cukinię i pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć łososia. Rybę obłożyć pokrojonymi warzywami dookoła.
Liście tymianku rozłożyć na warzywach i rybie. Ser i skórkę z 1/2 cytryny, starkować i posypać łososia oraz warzywa.
Piec przez 30 minut.
Łosoś zapiekany z warzywami, najlepiej podawać na sałacie, posypanego świeżo posiekaną natką pietruszki.