Składniki
- 1/2 kg ugotowanych krewetek
- 1 kieliszek tequili
- 2 łyżeczki sambal oelek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
Kolejny przepis, który można dowolnie interpretować. Krewetki w tequili. Doskonale sprawdzą się jako przystawka lub lekka przekąska, jednak podane z ryżem lub makaronem, będą stanowiły znakomite danie główne, lub dodatek do grilla.
Przepis
Krewetki opłukać pod bieżącą wodą, obrać z pancerzyków i ugotować.
W salaterce wymieszać oliwę, tequilę, sambal, pietruszkę i sos sojowy, włożyć do salaterki, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.
Jeśli krewetki są ugotowane, podawać na sałacie jako przystawkę. Jeśli sosu używamy jako marynaty, surowe krewetki zesmażyć razem z sosem, lub zgrillować.