Ananas – zapach zapachów

Pochodzenie i historia ananasa

ananasAnanas jest rośliną rosnącą w krajach tropikalnych, której owoce mogą ważyć nawet do 5 kg! Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie nazywany jest nana, co po karaibsku znaczy zapach. W książce „Historia Indian”, podróżnik Fernandez de Oviedo zmienił nazwę na ana-ana, czyli zapach zapachów, z której powstała współczesna nazwaktóra przyjęła się niemal we wszystkich językach europejskich, oprócz angielskiego i hiszpańskiego. Co zabawne, ananas po angielsku to pineapple, czyli sosnowe jabłko.

W Polsce, szklarniową uprawę zapoczątkował król Stanisław August Poniatowski w XVIII wieku, w słynnych ogrodach frascati, produkując w nich ok. 5000 owoców rocznie.

Ananasy znakomicie sprawdzają się w surówkach owocowych, w połączeniu z gruszkami, truskawkami, bananami i czereśniami. Niewielkie kostki mogą być również ozdobą koreczków z żółtego sera, szynki i czerwonej papryki bell lub pimento.

Na co zwracać uwagę kupując ananasa?

Przede wszystkim na łuski – im mocniej powyginane, tym owoc jest bardziej soczysty. Należy też sprawdzić liście wystające z rośliny – w dojrzałym owocu, wewnętrzne powinny wyjść bez trudu.

Jak kroić ananasa?

Świeżego ananasa należy kroić innym nożem niż był obierany. Skórka ananasa zawiera kwas, mogący u nadwrażliwej osoby wywołać infekcję jamy ustnej. Środek owoca jest twardy, można więc go wyciąć przed podaniem czy dodaniem do potrawy.

Indyk z ananasem

Składniki

  • 1 pierś indyka (ok. 1 kg)
  • 2 świeże ananasy lub 2 puszki
  • szklanka soku z ananasów
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1/2 łyżeczki curry
  • pieprz cayenne (lub świeża papryka)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki rodzynków

Przygotowanie

Pierś indyka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i obsmażyć, aż się przyrumieni, przełożyć do większego garnka. Ananasy pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka z indykiem, wymieszać.

Doprawić solą, curry i cayenne. Dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

W soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka, wymieszać i dodać miód. Dusić jeszcze 10 minut, żeby składniki się połączyły.