Kontynuujemy przepisy na „Chi”.
- Liczba osób : 2-3
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 40 min.
- Gotowe w: 60 min.
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka białej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek liści botwiny
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili Chipotle (lub w proszku)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżki kminku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 gałązka świeżego kopru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski, posypać skrobią kukurydzianą. Następnie dobrze wymieszać, tak by kurczak był całkowicie pokryty skrobią, po czym odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników.
Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Botwinę umyć usunąć łodygi, liście posiekać.
Czosnek obrać łupiny do dania użyć rozgniecionego lub zmiażdżonego.
Por umyć i pokroić na krążki. Fasolę odsączyć i przepłukać.
W garnku rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu zeszklić cebulę i por, smażyć przez około 3 minuty.
Dodać czosnek i smażyć przez zaledwie 30 sekund. Zmniejszyć ogień, wrzucić kurczaka oraz dodać kminek, koper, oregano i chili. Smażyć mieszając około 7 minut, następnie wlać bulion oraz dodać fasolę, botwinę i kukurydzę.
Do osobnej miseczki wlać odrobinę sosu i wymieszać z mąką, uważając, by nie powstały grudki, zawiesinę dodać do gotującego się sosu.
Całość dokładnie wymieszać, gotować przez około 40 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe danie podawać z ryżem, tortillą lub chlebem pita.