Danie dla 2 osób, które może być gotowe w 15 minut (5 min. przygotowanie i 10 min. gotowania).
Składniki
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 plastry sera koziego
- 1 avocado
- 4 plastry bekonu
- 2 papryki jalapeno
- 1 łyżka konfitury morelowej
- 2 łyżki masła
- 2 liście sałaty
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu i zrumienić bekon.
Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w paski.
Papryczki jalapeno przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Papryczki pokroić na plasterki i smażyć przez około 2 minuty na tłuszczu pozostałym po bekonie.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Każdą kromkę posmarować masłem, konfiturą morelową, następnie ułożyć sałatę, avocado, bekon, ser kozi i papryczkę jalapeno. Całość przykryć kromką chleba.
Gotowe kanapki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 4 minuty w temperaturze 180 stopni.