Jagnięcina w marynacie z chilli

Jagnięcina jest niesamowita – szkoda, że tam mało popularna w Polsce. Co do przepisu – ja używam łopatki jagnięcej. Mięso marynuje 1,5-2 doby. Im większe kawałki mięsa, tym lepiej.

  • jagnięcinaLiczba osób: 2
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Gotowe w: 25 min.

 

Składniki

  • 700 g jagnięciny (comber lub antrykot)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Marynata

  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżki kolendry
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pasty Harissy
  • 1 łyżeczka pasty Tamarind
  • 1/3 łyżki imbir
  • 1/2 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz

Mięso podzielić na kotlety.
W  miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty z oliwą, pieprzem i solą. Marynatą nasmarować mięso z każdej strony. Odstawić na około 10 minut.
Czosnek obrać z łupiny i posiekać. Papryczkę chili umyć, usunąć gniazdo nasienne i posiekać.
Rozgrzać patelnię grillową z odrobina oliwy, dodać czosnek i chili smażyć przez około minutę. Dodać jagnięcinę grillować z każdej strony przez 4 minuty, aż zbrązowieje.
Gotową jagnięcinę w marynacie z chili podawać z ryżem lub kuskusem.