Tajskie zielone curry
  • tajski kurczak curryLiczba osób: 2
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Gotowe w: 35 min.


Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki śmietany 36 %
  • 1 zielona papryczka chili (np. anaheim)
  • 1 bakłażan tajski
  • 2 limonki (sok)
  • 2 liście limonki kaffir
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • garść bazylii
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w paski. Papryczkę chilli umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i posiekać. Bakłażana obrać i pokroić w kostkę. Świeże zioła posiekać.
Do głębokiej patelni lub woka wlać mleczko kokosowe, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać pastę curry i śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać kurczaka i bakłażana, gotować przez kolejne 7 minut. Następnie dodać sos rybny, cukier, pokruszone liście i sok z limonki, chili i posiekane zioła. Całość doprawić solą i pieprzem, gotować przez około 10 minut.
Gotowe curry podawać udekorowane świeżą bazylią i papryczką chili.