Prażona kukurydza a odchudzanie

kukurydza a odchudzanie

Kukurydza a odchudzanie

Jak się okazuje, popcorn z powodzeniem mogą jeść również osoby przebywające na ścisłej diecie. Aby cieszyć się wtedy smakiem pysznej i chrupiącej prażonej kukurydzy, należy jednakże przestrzegać kilku zasad przygotowywania go.

Przygotowywany w domowych warunkach popcorn ma bowiem wiele cennych substancji odżywczych i jest przekąską nad wyraz zdrową. Zawiera przeciwutleniacze, hamujące rozwój chorób serca czy złośliwych nowotworów, zatem absolutnie nie powinniśmy rezygnować z popcornu podczas oglądania filmów czy rodzinnych przyjęć. Śmiało można zatem uznać, iż popcorn jest zdrową przekąską i polecamy go również osobom odchudzającym się, dzieciom i kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Co prawda popcorn sam w sobie, w „naturalnej” postaci zawiera około 400-500 kalorii (w 100 gramach), jednakże jeśli nie dodamy do niego zbyt wiele tłuszczu, cukru lub soli, z powodzeniem może on stanowić składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Warto jednak wiedzieć, na jaki sposób go przyrządzić, aby zapewnił nam pełnię zdrowia i jednocześnie wspaniale smakował.

Metody robienia popcornu

Z pewnością najpopularniejszą metodą robienia popcornu w domu jest prażenie twardych ziaren kukurydzy na zwykłej patelni. Jednakże, aby kukurydza napęczniała równomiernie, będziemy musieli dodać niewielką ilość oleju, podobnie jak w przypadku przyrządzania popcornu w piekarniku.

Wszystkim osobom restrykcyjnie dbającym o zdrową dietę, polecamy więc przyrządzanie popcornu beztłuszczowego, w mikrofalówce. W tym celu należy umieścić opakowanie ziaren kukurydzy w specjalnej, papierowe torebce i umieszczenie jej w mikrofali, jednakże bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.

Jeśli więc pragniemy skutecznie schudnąć, zrezygnujmy z tradycyjnych rodzajów popcornu. To jest przyrządzanego na słodko, na przykład z orzechami lub karmelem, gdyż taki popcorn zawiera o wiele więcej kalorii, a sam tłuszcz zaś trudniej będzie nam spalić podczas codziennych ćwiczeń. Zamiast popcornu maślanego wybierzmy również naturalny, bez dodatku soli, która zatrzymuje w organizmie nadmiar wody, powodując zwiększenie masy ciała.

Widzimy zatem wyraźnie, iż jedzenie popcornu raz na jakiś czas pomoże nam nie tylko walczyć z niebezpiecznymi chorobami układ krążenia czy nowotworami. Również może zapewnić nam wymarzoną i zgrabną figurę. Wystarczy jedynie przyrządzać go w możliwie najbardziej naturalny sposób i nie dodawać do niego zbyt dużej ilości tłuszczu, cukru oraz soli.