Polędwiczki wieprzowe w miodzie
  •     poledwicaLiczba osób : 2
  •     Czas przygotowania : 25m
  •     Czas gotowania : 35m
  •     Gotowe w : 60m

Składniki

  •     700 g polędwiczek wieprzowych
  •     gałązka tymianku
  •     sól
  •     MARYNATA:
  •     3 łyżki płynnego miodu
  •     1 łyżka octu winnego
  •     3 łyżki brandy (lub koniaku)
  •     oliwa z oliwek
  •     grubo mielony pieprz


W małej miseczce wymieszać oliwę z pozostałymi składnikami marynaty.
Polędwiczki w całości lub pokrojone włożyć  do marynaty. Odstawić na około 25 minut.
Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Mięso powinno marynować się jak najdłużej, warto przygotować je dzień wcześniej, tak, by marynowało się około 12 godzin.
Polędwiczki przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać tymianek i  kilka łyżek wody, szczelnie zamknąć i wstawić  do piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, przez około 30 minut od czasu do czasu obracając workiem.
Gotowe polędwiczki podawać z ryżem lub puree z warzyw.