Papryka faszerowana
  • papryka faszerowanaLiczba osób: 1-2
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 30 min.
  • Gotowe w: 50 min.

Składniki

  • papryki bell (kolor dowolny)
  • 500 g mięsa mielonego
  • garść kolendry (posiekanej)
  • ser tarkowany (do posypania)
  • 1 cebula (poszatkowana)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka yellow habanero
  • sól, pieprz

Kolejny przepis, który można dowolnie interpretować. Papryka faszerowana, to danie, które ma tyle wersji, ile osób ją przygotowuje. Poniżej wersja dla chiliheadów 🙂
Rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę habanero i smażyć ją 2 minuty. Następnie  dodać czosnek i cebulę  i smażyć kolejne dwie minuty.
Po tym czasie, dodać mięso mielone, wymieszać na patelni i smażyć 5 minut. Odstawić z ognia. Dodać kolendrę
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Paprykę umyć i ściąć wierzch usuwając przy tym gniazda nasienne. Nałożyć farsz do każdej papryki, tak, żeby trochę wystawał ponad górną krawędź.
Do naczynia żaroodpornego nalać wodę, na wysokość ok. 2 cm., wstawić papryki, przykryć i piec 30 minut.
Następnie odkryć, posypać papryki serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać same lub z ryżem, udekorowane gałązką kolendry.