Małże z chilli i bazylią

Małże z chilli i bazylią, to doskonałe połączenie. Wartościowe o tyle, że świetnie uczy łączenia delikatnego smaku skorupiaków i mocnego smaku chili. Poniżej znajdziecie przepis na proste i szybkie danie, w sam raz na szybki lunch, lub ciekawą kolację.małże

  • Liczba osób: 4
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 10 min.
  • Gotowe w: 20 min.


Składniki

  • 5 łyżek oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego
  • 600 g świeżych małży w skorupkach, dobrze oczyszczonych
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki białego sosu sojowego
  • 5 świeżych papryczek chilli poblano
  • 100 ml drobiowego bulionu
  • 30 g listków bazylii

W rondlu lub woku rozgrzać olej do 190 stopni. Wrzucić małże z czosnkiem i smażyć przez 2-3 minuty, aż się otworzą.

Dodać chili, pastę curry i sos sojowy. Porządnie wymieszać i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, wrzucić listki bazylii, dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Udekorować listkami bazylii.

Można podawać z makaronem lub ryżem.

Opcjonalnie można do bulionu dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, żeby sos był gładszy.