Małże z chilli i bazylią

Licza osób : 4
Czas przygotowania : 10m
Czas gotowania : 10m
Gotowe w : 20m

Składniki

5 łyżek oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego
600 g świeżych małży w skorupkach, dobrze oczyszczonych
1 posiekany ząbek czosnku
łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżeczki białego sosu sojowego
5 świeżych papryczek chilli poblano
100 ml drobiowego bulionu
30 g listków bazylii

Małże z chilli i bazylią, to doskonałe połączenie. Wartościowe o tyle, że świetnie uczy łączenia delikatnego smaku skorupiaków i mocnego smaku chili. Poniżej znajdziecie przepis na proste i szybkie danie, w sam raz na szybki lunch, lub ciekawą kolację.

Przepis:
W rondlu lub woku rozgrzać olej do 190 stopni. Wrzucić małże z czosnkiem i smażyć przez 2-3 minuty, aż się otworzą.
Dodać chili, pastę curry i sos sojowy. Porządnie wymieszać i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, wrzucić listki bazylii, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Udekorować listkami bazylii.
Można podawać z makaronem lub ryżem.
Opcjonalnie można do bulionu dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, żeby sos był gładszy.