Kurczak z czosnkiem i cytryną

kurczak z cytryną

  • Liczba osób: 3
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: 90 min.
  • Gotowe w: 1:20 h

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cytryny (sok)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki ostrej pasty chili
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu

Czosnek obrać z łupiny.
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z jednej.
Nastawić piekarnik na 190 stopni. Kurczaka podzielić na pałki i podudzia, umyć i osuszyć.
W małej miseczce wymieszać sól morską i sokiem z 1 cytryny, następnie kurczaka polać oliwą i dokładnie natrzeć pastą cytrynową.
W blenderze zmiksować czosnek z pastą chili, olejem, zielem angielskim, kilkoma łyżkami oliwy oraz z sokiem z cytryn.
Dobrze wymieszać i polać kurczaka, obracając mięso by dokładnie pokryło się marynatą. Na koniec posypać startą skórką z cytryny.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia piec przez około 45 minut z przykryciem, następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia polewać kurczaka powstałym sosem.
Mięso można też obłożyć  pokrojonymi w plastry cytrynami z których wyciskany był sok.
Gotowe danie podawać z ryżem lub grzankami.