Faszerowane awokado

faszerowane awokado

  • Liczba osób: 2
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: 10 min.
  • Gotowe w: 25 min.


Składniki

  • 4 dojrzałe avocado
  • 150 g krewetek koktajlowych
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki serka ziołowego
  • sól, biały pieprz

Krewetki rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
Awokado umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę. Każdą połówkę delikatnie wydrążyć za pomocą łyżki, nie uszkadzając skórki. Wydrążony miąższ przełożyć do miseczki. Pomidora sparzyć, usunąć skórkę i gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.

Na patelni roztopić masło, dodać krewetki i wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 2 minut. Dodać pomidory i smażyć kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia.

Krewetki wrzucić do miąższu, dodać serek i całość skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i białym pieprzem,  po czym wszystko wymieszać. Przygotowane avocado napełnić farszem.
Gotowe danie posypać szczyptą ostrej suszonej papryki.