Dorada w sosie limonkowo – czosnkowym

dorada

  • Liczba osób: 3
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Gotowe w: 45 min.


Składniki

  • 3 wypatroszone dorady
  • 50g masła
  • 1 cytryna
  • 2 limonki (sok i skórka)
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 liści mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Zetrzeć skórkę z limonki. Cytrynę pokroić na plasterki. Doradę obmyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem.
Sos teriyaki wymieszać z sokiem z limonki. Po czym zalać sokiem rybę i odstawić na 15 minut.
Pietruszkę, miętę i czosnek posiekać. Następnie utrzeć z masłem, dodać sól i pieprz.
Każdą porcję ryby oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posmarować masłem ziołowym. Polać łyżką marynaty, obłożyć plastrami cytryny i zawinąć w folię aluminiową.
Zawinięte w folię dorady, włożyć do piekarnika na kratkę, tak by równomiernie upiekły się z każdej strony.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia delikatnie je odwrócić.

Podawać z grzankami.