Chipotle chili z kurczakiem

kurczak chipotleKontynuujemy przepisy na „Chi”.

  • Liczba osób : 2-3
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 40 min.
  • Gotowe w: 60 min.


Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek liści botwiny
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili Chipotle (lub w proszku)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 gałązka świeżego kopru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć  do miski, posypać skrobią kukurydzianą. Następnie dobrze wymieszać, tak by  kurczak był całkowicie pokryty skrobią, po czym odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników.
Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Botwinę umyć usunąć łodygi, liście posiekać.
Czosnek obrać łupiny do dania użyć rozgniecionego lub zmiażdżonego.
Por umyć i pokroić na krążki. Fasolę odsączyć i przepłukać.

W garnku rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu zeszklić cebulę i por,  smażyć przez około 3 minuty.
Dodać czosnek i smażyć przez zaledwie 30 sekund. Zmniejszyć ogień, wrzucić kurczaka oraz dodać kminek, koper, oregano i chili. Smażyć mieszając około 7 minut, następnie wlać bulion oraz dodać fasolę, botwinę i kukurydzę.
Do osobnej miseczki wlać odrobinę sosu i wymieszać z mąką, uważając, by nie powstały grudki, zawiesinę dodać do gotującego się sosu.
Całość dokładnie wymieszać, gotować przez około 40 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowe danie podawać z ryżem, tortillą lub chlebem pita.