Chimichanga to danie kuchni meksykańskiej. Przepis dla 3-4 osób. Czas przygotowania ok 20 min., czas gotowania 20 min
- 600 g mielonej wołowiny
- 150 g żółtego sera
- 4 tortille
- 2 pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka jalapeno
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Chimichanga zwana jest również jako chivichanga lub chimmy chonga jest smażonym na głębokim tłuszczu burrito, popularnym w kuchni tex-mex i meksykańskich stanach Sinaloa i Sonora. Najczęściej przygotowuje się ją z ryżu, sera, rozdrobnionego kurczaka i podaje zawiniętą w równe kwadraty. Może być podawana z salsą, guacamole lub serem.
Najpierw przygotować salsę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Połączyć wszystkie składniki w misce, skropić sokiem z limonki i oprószyć kminkiem, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Papryczki umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dużej patelni, zeszklić cebulę, po czym dodać mięso, smażyć około 7 minut, aż mięso zbrązowieje. Dodać kukurydzę, czarną fasolę, papryczkę chili i jalapeno, pomidory i przyprawy. Smażyć przez 7-10 minut.
Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć tortillę. Na brzegu każdej umieścić porcję farszu i posypać niewielką ilością sera, następnie założyć boki do środka i ciasno zawinąć tortillę. System zawijania jest podobny jak przy gołąbkach. Umieścić równomiernie na przygotowanej blasze, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
W międzyczasie w osobnej miseczce połączyć śmietanę i majonez.
Gotową chimichangę podawać z łyżką śmietany i salsą.