Aromatyczny kurczak
  • Liczba osób: 2-3kurczak
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowani : 15 min.
  • Gotowe w: 45 min.


Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz


MARYNATA:
1 papryczka jalapeno
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki konfitury morelowej
2 łyżki pasty chili (lub sambal)
4 ząbki czosnku

Czosnek obrać z łupiny i zmiażdżyć, a papryczkę jalapeno umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Wszystkie składniki marynaty połączyć w niewielkim naczyniu.
Podudzia oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w rękawie do pieczenia i zalać marynatą. Delikatnie poruszać workiem, by marynata pokryła kurczaka z każdej strony.
Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Kurczaka wyciągnąć, marynatę pozostawić w worku. Rozgrzać patelnię z mieszanką oleju i masła. Smażyć mięso przez około 5-6 minut z każdej strony. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i od czasu do czasu polewać marynatą. Dzięki konfiturze morelowej pod koniec smażenia kurczak pokrywa się swoistą glazurą.
Przepis na aromatycznego kurczaka idealnie nadaje się również na grilla. Przygotowanego kurczaka w marynacie ułożyć na jednorazowej tacce aluminiowej. Czas grillowania jest podobny, smażyć, aż mięso uzyska złoty kolor.